Slapend rijk worden, wie wilt dat nou niet? Dit beeld wordt vaak geschetst bij vastgoedbeleggen. Reizen, bootje varen, bourgondisch leven én maandelijks automatisch huurpenningen innen..toch? Vastgoed kan aanzienlijke inkomsten creëren. Het bezitten en beheren ervan is echter nog steeds een baan.
Huur Inkomsten
Het innen van de huur is een financiële overboeking waar weinig werk aan te pas komt. Dit is alleen zo in het positieve scenario waarbij de woning in perfecte staat verkeert en de huur het volledige onderhoud compenseert. In dat geval is er sprake van een maandelijks overschot en inkomsten uit verhuur.
Je kunt echter als eigenaar te maken krijgen met wanbetalers: huurders die weigeren hun huur te betalen. In dat geval dient te eigenaar achter de huur aan te gaan. Als er na aanmaning niet wordt betaald, moet er een incassoprocedure gestart worden. Dit kost veel tijd en energie, het brengt de passieve vorm van inkomsten uit beleggen in gevaar. #Financieelbeheer
Belasting voordeel
Een vastgoedbelegging van een particulier wordt als privévermogen gezien. Dit valt bij de inkomstenbelasting binnen box 3. Belastingtechnisch is beleggen in vastgoed erg interessant. Als vastgoedbelegger geniet je groot belastingvoordeel: huuropbrengsten en waardestijging van het vastgoed blijven onbelast. Door indexeren van de huur kunnen je opbrengsten door de jaren heen stijgen.
Let wel, als particulier dien je passief te beleggen: dit kun je doen door het beheer en onderhoud van de woning uit te besteden. Op het moment dat de verhuurder zelf regelmatig huurders zoekt of onderhoud laat plegen, kan de belastingdienst deze handelingen aanschouwen als een actieve belegging of zelfs als ondernemen. Dit resulteert in het verschuiven van de inkomsten van box 3 naar box 1 waarbij het rendement van de vastgoedbelegging veel lager is.
Helaas zitten er aan de verhuur van een woning ook andere nadelen verbonden.
Nare huurders
Als woningeigenaar komt het basisonderhoud van de woning voor eigen rekening. Veel huurders zien het daarom niet als hun verantwoording zorgvuldig voor een woning te zorgen. In het beste geval wordt de woning vies achtergelaten. In een negatief scenario kost het veel geld om de woning weer in originele staat te krijgen voor de volgende huurder. De meer woningen er verhuurd worden, hoe groter het risico is hier tegenaan te lopen.
Financiële buffer
Naast de initiële investering voor aankoop van de woning, zijn er liquide middelen nodig om deze te beheren. Hieronder vallen naast kosten voor de uitzetting van wanbetalers, ook reparatiekosten, screeningskosten voor het vinden van de juiste huurder en onverwachte huis reparaties. Dit dient men op de juiste wijze te administreren.
Vastgoedbeheer
Inkomen verkrijgen uit vastgoed verhuur kost veel tijd. Hieronder valt het tijdig documenteren van inkomsten en uitgaven voor de belastingdienst. Daarnaast is het contact met de huurders, woningonderhoud en het op de hoogte blijven van alle wettelijke veranderingen een voltijd baan.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met mij op!